loader image
Selectează o Pagină

10 curiozitati COOLte despre muzee

Colecții de artă, instrumente științifice și particularități ale trecutului sunt găsite în mai toate muzeele din lume. Dar știai asta deja, nu-i așa? Dar dacă ți-am zice că sunt muzee unde găsești mopul lui Stalin și colecții de produse eșuate? Sau că cel mai mare jaf de artă din istorie a avut loc într-un muzeu? Iată 10 curiozități COOLte despre muzee.

Lumea muzeelor este fascinantă

Noi credem cu desărvârșire că muzeele educă și inspiră, de aceea am creat Museum Quest, o experiență diferită și interactivă la muzee. Lumea muzeelor e fascinantă, iar pentru că ne place să îți aducem de fiecare dată ceva care să te testeze, am tras cu ochiul la alte muzee ale lumii și-am aflat muuulte chestii interesante. 👇🏼

De unde vine cuvântul ‘muzeu’?

1. Cuvântul muzeu provine din grecescul „mouseion”, templele dedicate muzelor și artelor pe care le-au inspirat. În jurul secolului al IV-lea î.Hr., Aristotel a fondat un mouseion în școala sa pentru a colecta exemplare pentru studiile sale zoologice.

2. Găzduită inițial în clădiri existente, cum ar fi palate sau mănăstiri, clădirea muzeului a apărut ca un tip distinct de clădire în secolul al XVIII-lea. Astăzi, clădirile muzeelor sunt considerate opere de artă de la sine. Câteva exemple sunt Muzeul Guggenheim al lui Frank Lloyd Wright din New York City sau Muzeul Guggenheim al lui Frank Gehry din Bilbao, Spania.

Muzeul Minciunilor din Germania este plin de expoziții fictive

3. Muzeul Minciunilor din Germania este o glumă din lumea muzeelor. Este plin de expoziții fictive, cum ar fi mustața lui Hitler sau mopul personal al lui Stalin.

4. Există mai multe muzee în Statele Unite ale Americii decât Starbucks și McDonald’s combinate.

5. În Ann Arbor există un muzeu al produselor eșuate care conține mii de produse de consum care nu au fost lansate niciodată, printre care și AM Breakfast Cola de la Pepsi.

6. În Croația există un muzeu numit „Froggyland”, care este în întregime compus din peste 500 de broaște care imită activități ale unor oameni.

Cel mai mare jaf de artă din istorie s-a dat la muzeu

7. Cel mai mare jaf de artă din istorie a avut loc în 1990 la Muzeul Isabella Stewart Gardner din Boston, însumând 13 picturi în valoare de 500 milioane de dolari. Până în prezent, toate cadrele goale sunt încă agățate, acționând ca substituenți până când piesele vor fi returnate.

8. Unele erori rămân opere de artă. Morsa de la Muzeul Horniman din Londra este mai mare decât ar fi trebuit să fie, deoarece în secolul al XIX-lea, taxidermistul său nu știa că morsele au riduri.

Muzeul de Istorie Naturală din New York – muzeul ‘vedetă’

9. Muzeul care a apărut în cele mai multe filme este Muzeul de Istorie Naturală din New York, două dintre exemple sunt „Noaptea la muzeu” și „Codul lui Da Vinci”.

10. Situat în Roma, Muzeul Capitolin, deschis în 1471, este cel mai vechi dintre muzeele publice existente.

escape room kit trapped@home ready to play
escape room kit trapped@home ready to play

Experimentează muzeul altfel

Selecția aceasta de curiozități est puțin altfel decât cele pe care le-ai putea întâlni într-un articol despre muzee. Dar #altfel este și vizita la cele 3 muzee din cadrul Museum Quest. De la Muzeul Satului, am ajuns la Muzeul Militar, iar ușile sunt deschise pentru voi!
Dacă ai aflat ceva nou, sau ai zâmbit la unele curiozități, te așteptăm să descoperi și mai multe lucruri alături de echipa ta, la un treasure hunt plin de mistere! Află mai multe despre Museum Quest aici.

Ready? See you soon at the museum 😊!

Între timp, fii la curent cu detaliile din culisele Museum Quest aici 👇🏼